Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση, οι Έλληνες δεν θα πάρουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ περισσότερο, έως ότου εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαιτείται από το ΔΝΤ. 

Το δημοψήφισμα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και στους Έλληνες να τεθεί το μοναδικό ερώτημα που αξίζει: θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ; 
Αυτή είναι η διαπραγματευτική θέση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν την έναρξη του G20.

Προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος είχε συμφωνήσει αυτή τη θέση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, καθώς και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εurogroup, ΕΚΤ). 

Και όλος αυτός ο «μικρός κόσμος» θα βάλει τον κ. Παπανδρέου απέναντι στις ευθύνες του. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει: σύμφωνα με το Bercy (σημ: το υπουργείο Οικον. Γαλλίας), οι Έλληνες θα έχουν ξεμείνει από μετρητά μέχρι το Δεκέμβριο το αργότερο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προτιμούσαν να ενεργήσει ο κ. Παπανδρέου όπως ο Ισπανός ομόλογος του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος είχε το θάρρος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να λάβει τα δύσκολα μέτρα. 

Αν επιμείνει (ο Παπανδρέου) στο δημοψήφισμα, οι Ευρωπαίοι θέλουν το χρονοδιάγραμμα του να επισπευσθεί. 
Ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε την Τετάρτη για εσπευσμένη διαδικασία το Δεκέμβριο.

Ο κ. Παπανδρέου κλήθηκε να θέσει το πραγματικό ερώτημα, εκείνο που θα προέκυπτε από μια απόρριψη από τους Έλληνες του σχεδίου ανάκαμψης: 

Θέλετε να βγείτε από τη ζώνη του ευρώ; Σύμφωνα με ένα Γάλλο διαπραγματευτή, η κατάσταση έχει αλλάξει εδώ και μια εβδομάδα. 
Δεν είμαστε πλέον στη θέση μιας Ευρώπης που δεν μπορεί να επιλύσει τις δυσκολίες ενός από τα μέλη της, αλλά μιας χώρας που απορρίπτει μια διέξοδο. «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους Έλληνες να διαπράξουν αυτοκτονία. Είναι καλύτερα να το κάνουν αυτοί παρά η Άνγκελα Μέρκελ», είπε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Σε αυτή την περίπτωση, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή η πτώχευση της θα γινόταν μια ελληνική υπόθεση, με κίνδυνο μετάδοσης, ιδίως στην Ιταλία, ελαφρώς μειωμένο. Ένας άλλος Γάλλος αξιωματούχος μετριάζει το επιχείρημα: «Η μόλυνση είναι ήδη εκεί. Για να πάρετε μια ιδέα τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια ελληνική χρεωκοπία, αρκεί να κοιτάξουμε τις αγορές». Ένας διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι μια έξοδος από το ευρώ είναι πρακτικά αδύνατη. Οι Έλληνες θα άδειαζαν όλους τους λογαριασμούς τους καθώς θα πλησίαζε η μοιραία ημερομηνία.

Εν τω μεταξύ, δεν τίθεται θέμα να δοθεί ούτε λεπτό του ευρώ περισσότερο στην Αθήνα. Η κυβέρνηση αναμένει την τελευταία δόση του πακέτου βοήθειας που συμφωνήθηκε το 2010, δηλαδή 8 δις ευρώ που καταβάλλονται σαν βοήθεια του ΔΝΤ και διμερών δανείων των (ευρωπαϊκών) κρατών. Η πληρωμή του πακέτου αυτού θεωρείται αδιανόητη: οι μη Ευρωπαίοι μέτοχοι του ΔΝΤ αντιτίθενται, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν μια χώρα που αρνείται να συμμετάσχει. Η χορήγηση των € 8.000.000.000 είχε σαν όρο την έγκριση των νέων μέτρων, ως μέρος του νέου πακέτου βοήθειας των € 130 δισεκατομμυρίων που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: